volkskunde-vlaanderen.be

  • Lesbrieven en een educatief spel over het alledaagse van vroeger en nu
  • De Gazet. Over het alledaagse van vroeger en nu
  • Plaats je vereniging in de kijker!
  • Tips
  • Subsidies aanvragen: een leidraad voor de volkskundige verenigingen.
  • De vrijwilligerswet in een notendop
  • Erfgoedlesbrief
  • Kookboek ‘Zo koken wij. Verzamelde recepten van bij ons’
  • Caféspotters met een hart voor volkscafés gezocht!
  • Alledaagse interieurs gezocht
You are here: Home / Subsidies aanvragen: een leidraad voor de volkskundige verenigingen.

Subsidies aanvragen: een leidraad voor de volkskundige verenigingen.

Bij wie kan je terecht voor subsidies? Aan welke voorwaarden moet de vereniging voldoen? Welke formaliteiten moeten hiervoor worden vervuld? Welke soort subsidies bestaan er? Wij proberen je wegwijs te maken in het ingewikkelde kluwen van regelgeving en decreten. Wil je vereniging subsidies aanvragen, maar raak je er toch niet uit wijs of heb je hulp nodig bij het opstellen van het dossier? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je graag met concrete tips of lezen je subsidiedossier even na voor je.

Gemeente

De gouden regel: begin op lokaal niveau. Want hoe hoger het beleidsniveau, hoe strenger de voorwaarden om subsidies te krijgen. Lokale verenigingen starten best bij het gemeentebestuur. De regeling voor gemeentelijke subsidies verschilt echter van gemeente tot gemeente. Sommige gemeenten werken bijvoorbeeld met een puntensysteem: daarbij wordt onder andere rekening gehouden met het aantal leden van de vereniging en het aantal activiteiten. Andere gemeenten geven dan weer een vast bedrag (een nominatieve toelage) aan de lokale verenigingen. Vergeet niet dat er verschillende soorten subsidies bestaan. Zo heb je niet alleen werkingssubsidies en projectsubsidies, maar doe ook navraag naar eventuele bouwsubsidies voor de infrastructuur van de vereniging of subsidies voor jubilerende verenigingen.

Doen! Contact opnemen met de cultuurdienst van je gemeente, zij zullen je de nodige documenten bezorgen die je dan moet invullen om subsidies aan te vragen. Zorg dat je bewijsstukken (uitnodigingen, verslagen, persartikels,…) nauwkeurig bijhoudt en een werkingsverslag kan voorleggen. Vermoedelijk moet de vereniging ook lid zijn van de culturele raad van je gemeente. Dit is niet alleen interessant om subsidies te ontvangen, je vereniging krijgt meteen ook een stem in deze raad.

Provincies

West-Vlaanderen

Erkende volkskundige verenigingen kunnen een subsidie aanvragen, jaarlijks vóór 1 juli. Indien je verenigingen nog niet erkend is, moet je eerst een erkenning aanvragen. De subsidie bestaat uit een vaste basissubsidie en een werkingssubsidie voor de activiteiten en de publicaties; daarenboven gaat extra aandacht naar jongerenwerking en thematische werkgroepen. De West-Vlaamse koepelorganisaties ontvangen eveneens subsidie. Die bestaat uit een vaste secretariaatssubsidie, een subsidie voor de activiteiten die ten goede komen aan hun ledenverenigingen en een subsidie die gebaseerd is op hun aantal ledenverenigingen

. Provinciale Prijs voor Geschiedenis en Volkskunde

De Provincie schrijft om de drie jaar beurtelings een Prijs voor Geschiedenis en een Prijs voor Volkskunde uit, met de bedoeling studies te honoreren die een originele en belangrijke bijdrage leveren aan de lokale en regionale geschiedenis of aan de volkskunde van West-Vlaanderen. Zowel academisch als niet-academisch gevormden kunnen hieraan deelnemen.

Meer informatie en aanvraagformulieren zijn te vinden op de website www.west-vlaanderen.be of telefonisch 050/40.33.47.

Oost-Vlaanderen

Ook bij de provincie Oost-Vlaanderen is er mogelijkheid om subsidies aan te vragen, al is die mogelijkheid beperkter. 

. Provinciale prijs voor historisch onderzoek voor volkskunde                       

In 2010 vindt de volgend editie van de vierjaarlijkse ‘provinciale prijs voor historisch onderzoek voor volkskunde’ plaats. Meer informatie hierover vind je op de website: http://www.oost-vlaanderen.be.

Daarnaast kan je ook een projectsubsidie aanvragen voor erfgoedprojecten: http://www.oost-vlaanderen.be. Het provinciebestuur stelt graag zijn kennis en diensten ter beschikking van het veld. Bij pioniersprojecten kan het zelfs tot samenwerking komen.

Meer informatie kan je bekomen bij Van Driessche Ignace, (ignace.van.driessche@oost-vlaanderen.be) of telefonisch 09/267.72.62.

Vlaams-Brabant

Bij de provincie Vlaams-Brabant kan je geen subsidies krijgen louter voor activiteiten. Historisch onderzoek ivm volkscultuur kan wel gesubsidieerd worden, bijvoorbeeld publicaties, educatieve projecten, tentoonstellingen, themadagen, rondleidingen, enz. op voorwaarde dat het een duidelijk bovenlokaal belang heeft en plaats vindt in Vlaams-Brabant.

. Provinciale prijs voor historisch onderzoek                                                     

De provincie reikt ook twee jaarlijks een provinciale prijs voor historisch onderzoek uit. Meer informatie hierover vind je op de website http://www.vlaamsbrabant.be.

Meer informatie kan je bekomen op de website www.vlaams-brabant.be of bij Goedele Deseyn, (goedele.deseyn@vlaamsbrabant.be) of telefonisch 016/26.76.77.

Antwerpen

De Provincie Antwerpen voorziet in projectsubsidies en werkingssubsidies. De projectsubsidies moeten worden aangevraagd minimaal vier maanden voor de aanvang van het project.  De vereniging moet één werkjaar bestaan en activiteiten hebben uitgeoefend en krijgt geen andere toelagen van de provincie Antwerpen. Drie keer per jaar beoordeelt de bestendige deputatie de aanvragen en bepaalt het bedrag. Dit wordt drie maanden na de realisatie en uiterlijk op 1 oktober van het jaar volgend op de toekenning uitbetaald. Voor een werkingssubsidie moet de organisatie haar activiteiten in de provincie Antwerpen op bovenlokaal niveau uitoefenen. De zetel of het secretariaat bevindt zich ook in de provincie Antwerpen. Indien het om een koepelorganisatie gaat, moeten er minstens tien afdelingen in de provincie toe behoren. Een eventuele structurele subsidie van de Vlaamse Gemeenschap mag niet meer bedragen dan 37.000 euro. De aanvraag moet worden ingediend voor 1 april. De basistoelage bedraagt 250 euro, de rest wordt berekend volgens het totaal van de behaalde puntenwaardering.

Het volledige reglement kan je opvragen bij Len Verschueren via e-mail Len.Verschueren@admin.provant.be of telefonisch 03/240.64.29. Website: www.provant.be/vrije_tijd/cultuur.

Limburg

Voor de subsidiëring voor volkskundige verenigingen bestaat geen specifiek reglement bij de provincie Limburg. Wel zijn er aantal andere mogelijkheden voor erfgoedprojecten. Het reglement projectsubsidies voor erkende musea wordt vanaf 2008 uitgebreid waardoor ook volks- en heemkundige verenigingen aanspraak maken op subsidies. De projecten kunnen worden ingediend tegen 1 september (of 1 oktober). Het gaat over projecten met betrekking tot de zorg, het onderzoek en de ontsluiting van erfgoed in de provincie Limburg. Onder erfgoedactoren verstaan we o.m. : een organisatie die de zorg voor, het onderzoek omtrent of de ontsluiting van erfgoed in de provincie Limburg als (mede-)verantwoordelijkheid opneemt.  Hieronder worden ondermeer verstaan : musea, archieven, kerkbesturen, archeologische verenigingen,  geschied- en heemkundige kringen, gemeentelijke erfgoeddiensten, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, erfgoedverenigingen, erfgoedgemeenschappen, etc. Daarnaast bestaat ook nog het reglement voor bijzondere culturele initiatieven, die moeten dan wel vernieuwend zijn en een bovenlokale uitstraling hebben. Nog een andere mogelijkheid is het sociaal-cultureel volwassenenwerk.

Voor meer informatie over subsidies bij de provincie Limburg kan je terecht bij Anne Milkers, (amilkers@limburg.be), of telefonisch: 011/23.75.80. De reglementen zelf zijn te raadplegen op de website www.limburg.be.

Brussel

Binnen het erfgoedbeleid zijn er twee regelgevingen waarop verenigingen actief op het vlak van volkskunde eventueel een beroep kunnen doen voor ondersteuning:

– de verordening nr. 97/001 van 30 april 1997 houdende subsidiëring van verenigingen en manifestaties in het domein van het cultureel erfgoed

– het reglement van 21 juni 2008 met betrekking tot de ondersteuning van verenigingen actief op het vlak van heemkunde, dialectologie en/of familiekunde, folkloristische verenigingen en feesten. 

Alle voorwaarden waaraan de verenigingen moeten voldoen om een subsidie te kunnen aanvragen, staan duidelijk opgesomd in de reglementen. Deze kunnen worden opgevraagd bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Binnen de verordening cultureel erfgoed zijn er twee soorten subsidies mogelijk: een subsidie voor de werking van een vereniging actief op het vlak van het Brussels cultureel erfgoed en een subsidie voor een project dat handelt over het Brussels cultureel erfgoed zelf ofwel relevant is voor het Brussels stedelijk cultureel erfgoed in het algemeen en dient plaats te vinden in het Brussels hoofdstedelijk gewest.   In het bovengenoemde reglement is er enkel nog een ondersteuning van de reguliere werking van verenigingen van onder meer heemkunde, folklore. Deze laatste verenigingen worden dus voor wat hun reguliere werking betreft niet meer gesubsidieerd via de verordening, maar zij kunnen nog altijd een beroep doen op een projectsubsidie binnen de voorwaarden van de verordening.

Voor beide regelgevingen zijn er aanvraagformulieren beschikbaar. Meer informatie is te vinden op http://www.vgc.be of op te vragen bij Peggy Voeterzoons, (peggy.voesterzoons@vgc.be), of telefonisch 02/208.02.94.

Vlaamse Gemeenschap

Op Vlaams niveau zijn er meerdere subsidiekanalen. Het nieuwe erfgoeddecreet voorziet één regeling die geldt voor het volledige cultureel-erfgoedveld. Een werkingssubsidie wordt toegekend ter ondersteuning van de personeels- en werkingskosten die voortvloeien uit een structurele activiteit die een continue of permanent karakter vertoont. Werkingssubsidies worden toegekend op basis van een beleidsplan en elke aanvraag wordt geadviseerd door een advies- of beoordelingscommissie. Een aanvraag voor een werkingssubsidie wordt ingediend uiterlijk op 1 februari van het tweede volledige jaar van de legislatuur van het Vlaams Parlement. De aanvraag bestaat uit een beleidsplan, dat de missie en de visie bevat en een omgevingsanalyse. Het beleidsplan beschrijft ook alle doelstellingen, werkmethodes en middelen en bevat een meerjarenplanning en een meerjarenbegroting. Wie werkingssubsidies ontvangt, komt niet meer in aanmerking voor projectsubsidies. Er zijn drie soorten projectsubsidies: projectsubsidies met het oog op de zorg voor en de ontsluiting van het cultureel erfgoed, projectsubsidies voor internationale projecten cultureel erfgoed en projectsubsidies voor éénmalige publicaties cultureel erfgoed.
Meer informatie is te vinden op
www.wvg.vlaanderen.be.

Andere

CANON

Ook bij CANON, de Cultuurcel van het departement Onderwijs, kunnen soms subsidies worden verkregen. De projectoproepen zijn te vinden op de website www.canoncultuurcel.be (financiële ondersteuning).  

Cera Foundation

Cera is met haar maatschappelijke projectwerking actief op zes domeinen: Armoede en Sociale uitsluiting, Cera Expertisecentrum Ondernemen, Kunst en Cultuur, Land- en tuinbouw en Platteland, Medisch-Sociaal en Solidair bankieren en verzekeren in derdewereldlanden via BRS. Meer informatie op http://www.cera.be (maatschappelijke projecten) of telefonisch 070/69.52.42.

Koning Boudewijnstichting

http://www.kbs-frb.be of telefonisch 02/511.18.40.

Nationale Loterij

De nationale Loterij heeft een dienst subsidies waar iedereen een aanvraag kan indienen. Op de website is het mogelijk om een subsidiecharter te downloaden. Komen in aanmerking: ontwikkelingssamenwerking, het Rampenfonds en de Koning Boudewijnstichting. Maar ook minderbedeelden, talentvolle jongeren en veelbelovende cultuur- en sportverenigingen kunnen bij de Nationale Loterij terecht. Meer informatie op http://www.nationale-loterij.be.

VCM

Jaarlijks organiseert VCM – Contactforum voor Erfgoedverenigingen vzw, op verzoek van de Vlaamse minister voor Onroerend Erfgoed, projectoproep 20 x 1.500 euro ter ondersteuning van educatieve of sensibiliserende erfgoedprojecten. Op initiatief van minister Dirk Van Mechelen werd deze oproep vanaf 2007 uitgebreid met een luik 10 x 10.000 euro voor professionele erfgoedverenigingen. Hiermee kunnen maximaal 10 projecten nu ook een subsidie van 10.000 euro ontvangen. Meer informatie via www.vcmcontactforum.be.

Recente berichten

  • Erfgoeddag 26 april: Met de fiets naar het volkscafé!
  • Maria door Vlaanderen gedragen
  • Jimmy Kets wint Nikon Press Photo Award
  • Vierde bijeenkomst van de Adviesraad van Archiefbank Vlaanderen
  • De studiedag ‘Over verhalen van vroeger en nu. Een insteek voor erfgoedtoerisme’ is VOLZET

Copyright © 2023 · Metro Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in