volkskunde-vlaanderen.be

  • Lesbrieven en een educatief spel over het alledaagse van vroeger en nu
  • De Gazet. Over het alledaagse van vroeger en nu
  • Plaats je vereniging in de kijker!
  • Tips
  • Subsidies aanvragen: een leidraad voor de volkskundige verenigingen.
  • De vrijwilligerswet in een notendop
  • Erfgoedlesbrief
  • Kookboek ‘Zo koken wij. Verzamelde recepten van bij ons’
  • Caféspotters met een hart voor volkscafés gezocht!
  • Alledaagse interieurs gezocht
You are here: Home / De Gazet. Over het alledaagse van vroeger en nu

De Gazet. Over het alledaagse van vroeger en nu

De Gazet, is de gloednieuwe krant van Volkskunde Vlaanderen vzw. Je vindt het gratis in de bibliotheken en volkscafés. Vanaf nu kan je twee keer per jaar in onze krant lezen wat er reilt en zeilt bij Volkskunde Vlaanderen vzw en het volkskundig veld. Allerlei onderwerpen die te maken hebben met het alledaags leven van vroeger en nu zullen we aansnijden. Volkskunde stoffig? Met De Gazet willen we het tegendeel bewijzen.

Reporter op pad is een vaste rubriek in De Gazet. Onze reporter gaat bijvoorbeeld naar een ruilbeurs, fanfare, stoet, carnavalsvereniging, gilde, processie en andere volkskundige verenigingen. Hebben jullie een opdracht voor onze reporter? Laat het ons dan weten. Maar ook nieuwe initiatieven en projecten omtrent volkskunde vormen bij uitstek materie voor De Gazet. In de eerste plaats zijn we er voor jullie: alle volkskundige verenigingen, maar ook voor de toevallige lezer en voor alle geïnteresseerden. De Gazet wil een forum bieden aan vrijwilligers om hun vereniging of acties in de kijker te zetten. Volkskunde Vlaanderen vzw wil namelijk bouwen aan een stevig netwerk rond het thema volkskunde.

Wat is dat, volkskunde? De vijf pijlers van Volkskunde Vlaanderen vzw zijn: feestcultuur, religieuze cultuur, verzamelcultuur, verhaal- en liedcultuur en leefcultuur. Stuk voor stuk boeiende thema’s om een belangrijk onderdeel van de volkscultuur, de cultuur van het dagelijks leven, aan te duiden. Het omgaan met deze thema’s vormt sinds mensenheugenis een onmisbaar element in het volksleven. Ze behoren daarom tot de canon van de volkskunde, de wetenschap die het dagelijks leven van de mens levend in gemeenschap in verleden en heden observeert en bestudeert. Daarom willen we het wetenschappelijke naar een breed publiek vertalen, met een op de praktijk georiënteerde en multidisciplinaire benadering. Alleen op een meer leesbare manier dan vorige zin doet vermoeden.

We willen met De Gazet niet in de plaats treden van andere tijdschriften, wel willen we een leemte vullen in het bestaande aanbod. Met een journalistieke aanpak en een jeugdige verwondering willen we de thema’s benaderen. Vanaf nu lees je in elke krant topics zoals: in “heet van de naald” komt een nieuwsitem aan bod, in “neemt het woord” leggen we iemand het vuur aan de schenen tijdens een interview, “wist je dat” wordt een overzicht van verschillende activiteiten, boekbesprekingen en varia, in “gekiekt” brengen we een fotoreportage en in “reporter op stap” verrijkt onze reporter de horizon in het verenigingsleven.

Het eerste nummer is opgedragen aan de volkscafés in Vlaanderen. Omdat ze het moeilijk hebben om te overleven, omdat ze mensen samenbrengen, omdat de cafébazen vaak ook biechtvaders (of -moeders) zijn, omdat het interieur zo kostbaar en gezellig is, maar vooral omdat ze verdwijnen en plaats maken voor iets nieuws.

Abonnement

Een abonnement kost 6 euro in België en 10 euro in Nederland. Een steunabonnement is 25 euro. Dit kan verkregen worden door het bedrag over te schrijven op rekeningnummer 700- 0161237-67 met vermelding “Gazet abo” samen met je adres en het gewenste startnummer.

Recente berichten

  • Erfgoeddag 26 april: Met de fiets naar het volkscafé!
  • Maria door Vlaanderen gedragen
  • Jimmy Kets wint Nikon Press Photo Award
  • Vierde bijeenkomst van de Adviesraad van Archiefbank Vlaanderen
  • De studiedag ‘Over verhalen van vroeger en nu. Een insteek voor erfgoedtoerisme’ is VOLZET

Copyright © 2023 · Metro Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in